Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τα τοτέμ των Haida

Το Haida Gwaii είναι ένα αρχιπέλαγος στη βόρεια ακτή της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά. Το νοτιότερο νησί του αρχιπελάγους είναι το Anthony. Εδώ βρίσκεται το χωριό Ninstints , που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο και μια εθνική ιστορική περιοχή του Καναδά.
Φωτογραφία  BC Gov Photos
Τα νησιά του αρχιπελάγους Haida Gwaii, κατοικούνται από τους αυτόχθονες Haida, σύμφωνα με προφορικές ιστορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, για περισσότερα από 17.000 χρόνια.  Σε όλο αυτό το διάστημα, ίδρυσαν ισχυρά δομημένες κοινωνίες κι έφτιαξαν πολλά χωριά. Δημιούργησαν μια στενή σχέση με τη γη και τη θάλασσα κι επωφελήθηκαν από τον φυσικό πλούτο των νησιών. Τα εδάφη των Haida καλύπτουν τα όρια μεταξύ της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλάσκας. Καρδιά τους είναι τα δύο μεγάλα και πολλά μικρότερα νησιά, που είναι γνωστά ως Haida Gwaii, που σημαίνει "νησί των ανθρώπων Haida".  

Το Ninstints ή SGang Gwaay, όπως  επίσης είναι γνωστό, είναι το νοτιότερο απ' όλα τα χωριά των Haida. Το χωριό κατοικήθηκε μέχρι το 1880, όταν η ευλογιά αφάνισε σχεδόν όλο τον πληθυσμό. Εδώ όμως επιβιώνει κάτι μοναδικό στον κόσμο:  ερείπια σπιτιών, μαζί με σκαλιστά νεκροτομεία και επιμνημόσυνοι στύλοι-τοτέμ. Όλα αυτά δείχνουν την δύναμη, την επιδεξιότητα, την τέχνη και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων Haida. Η τοποθεσία τιμά τον ζωντανό πολιτισμό του λαού Haida και τη σχέση τους με τη γη και τη θάλασσα.
Φωτογραφία  Thomas Constable
Φωτογραφία  Jeff Goddard 32
Αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Πολλά από αυτά έχουν υποκύψει στη φυσική φθορά. Η τοποθεσία είναι εξαιρετικά απομονωμένη και η πρόσβαση γίνεται από αέρος ή από τη θάλασσα, από τις πόλεις στο βόρειο τμήμα των νησιών. 
Φωτογραφία  TFM
Φωτογραφία  dns1932
Φωτογραφία  TFM
Φωτογραφία dns1932
Φωτογραφία  TFM
Φωτογραφία  TFM
Φωτογραφία neil banas
Φωτογραφία  TFM
Φωτογραφία  TFM
Φωτογραφία  TFM
Πηγές 1 2 3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...