Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Mapparium - μια γυάλινη υδρόγειος σφαίρα

To Mapparium είναι μια υδρόγειος σφαίρα, κατασκευασμένη από βιτρό. Πρόκειται για ένα μοναδικό έκθεμα και βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα, ύψους όσο ένα τριώροφο κτίριο, στη βιβλιοθήκη Mary Baker Eddy στη Βοστόνη, Μασαχουσέτη. Ένας ανεστραμμένος κόσμος, που αποτελείται από 608 χρωματιστούς υαλοπίνακες.
Οι επισκέπτες ταξιδεύουν στον γυάλινο κόσμο μέσω μιας επίσης γυάλινης γέφυρας, μήκους εννέα μέτρων. Από το κέντρο της γέφυρας φαίνεται όλη η υδρόγειος, όπως ακριβώς είναι ο κόσμος μας στην πραγματικότητα, χωρίς καμία παραμόρφωση.
Το σφαιρικό σχήμα του χάρτη και η γυάλινη κατασκευή του δημιουργούν μοναδικά ακουστικά αποτελέσματα. Ακριβώς κάτω από τον Βόρειο Πόλο, στο κέντρο της υδρογείου, μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του με ήχο surround. Επίσης, μπορεί κανείς απλώς να ψιθυρίσει στη μία άκρη της γέφυρας και ο ήχος να ακουστεί στην άλλη άκρη της.  
Η υδρόγειος Mapparium κατασκευάστηκε το 1935. Δεν έχει ενημερωθεί από τότε με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον Παγκόσμιο χάρτη. Ως εκ τούτου, ο επισκέπτης μπορεί να δει την Αφρική ως ένα συνονθύλευμα αποικιών, αλλά και το πρώην κράτος της Σοβιετικής Ένωσης.  Είναι ακόμα δυνατό να βρει το Σιάμ και τη γαλλική Ινδοκίνα, αλλά όχι το Ισραήλ ή την Ινδονησία.
Τρεις φορές, το 1939, το 1958 και το 1966 η Εκκλησία σκέφτηκε την ενημέρωση του χάρτη. Τα σχέδια όμως απορρίφθηκαν λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και του γεγονότος ότι η γυάλινη υδρόγειος σφαίρα με τη μορφή που έχει αποτελεί ένα ιστορικό τεχνούργημα.
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...