Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πως οι λύκοι επηρεάζουν το περιβάλλον

 Keystone species ή είδη κλειδιά είναι εκείνα τα είδη που έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον τους. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός οικοσυστήματος,  επηρεάζοντας πολλούς άλλους οργανισμούς. Ο λύκος είναι ένα είδος κλειδί και αποτελεί συστατικό του οικοσυστήματος, στο οποίο τυπικά ανήκει.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι γκρίζοι λύκοι υπήρχαν παντού στα δυτικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής, από την Αλάσκα έως το Μεξικό. Τα κυριότερα θηράματα των λύκων-οι άλκες, οι βίσονες και τα ελάφια-είχαν μειωθεί σημαντικά λόγω της ανθρώπινης εποίκησης. Οι λύκοι έγιναν ο κυριότερος εχθρός των κτηνοτρόφων και των γεωργών, αφού στράφηκαν στα πρόβατα και τα άλλα ζώα τους.
Το 1872, όταν το Yellowstone έγινε Εθνικό Πάρκο, υπήρχαν 300-400 λύκοι τους οποίους η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να εξαλείψει. Μέχρι το 1930, οι λύκοι είχαν εξαλειφθεί από 48 πολιτείες και από το Μεξικό. Μόνο στην Αλάσκα παρέμεναν μεγάλοι πληθυσμοί.
Με τον κυριότερο θηρευτή τους να έχει εξαλειφθεί, ο πληθυσμός των άλκεων πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα την υπερβόσκηση των φυτών,  ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε παρόχθιες ζώνες. Ο πληθυσμός πολλών φυτικών ειδών μειώθηκε, όπως οι λεύκες και οι ιτιές. Η μείωση αυτή επηρέασε με τη σειρά της και άλλα ζώα, όπως τους κάστορες και διάφορα πουλιά. Επίσης, η απομάκρυνση των λύκων, μέσω της μείωσης των φυτικών ειδών, οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της παρόχθιας και άλλων περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.
Στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone επανεγκαταστάθηκαν λύκοι το 1995, ύστερα από απουσία σχεδόν 70 χρόνων. Αρχικά, 14 λύκοι εγκαταστάθηκαν στο Εθνικό Πάρκο. Το 1996 και 1997, ακολούθησαν άλλοι 17 λύκοι και 10 κουτάβια. Ο πληθυσμός τους, άρχισε να αυξάνει με ταχείς ρυθμούς, κατά μέσο όρο 17% ετησίως.  Στα τέλη του 2009, σχεδόν 100 λύκοι υπήρχαν στο Yellowstone. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η μεταμόρφωση του περιβάλλοντος, αξιοσημείωτη.
Αρχικά, άλλαξε η συμπεριφορά των ελαφιών, τα οποία άρχισαν να αποφεύγουν τις περιοχές εκείνες, στις οποίες μπορούσε να παγιδευτούν από τους λύκους. Οι περιοχές αυτές του πάρκου αναγεννήθηκαν. Δάση λεύκας, ιτιάς και βαμβακόδεντρων δημιουργήθηκαν στις άλλοτε γυμνές πλαγιές. Τα πουλιά γέμισαν πάλι τα δέντρα. 
Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των καστόρων. Μαζί τους αυξήθηκαν οι βίδρες, οι πάπιες, τα ψάρια, τα ερπετά, τα αμφίβια. Άλλωστε, οι κάστορες είναι κι αυτοί μηχανικοί του οικοσυστήματος, όπως οι λύκοι. Οι λύκοι σκότωσαν κάποια κογιότ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των κουνελιών και των ποντικών. Αυτό σήμαινε, περισσότερα γεράκια, αλεπούδες, ασβούς και νυφίτσες.
Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι η παρουσία των λύκων άλλαξε και τη συμπεριφορά των ποταμών. Τα αναγεννημένα δάση σταθεροποίησαν τις όχθες των ποταμών, η πορεία τους έγινε πιο σταθερή. Η ανάπλαση της βλάστησης, λόγω της μείωσης των ελαφιών, οδήγησε σε λιγότερη διάβρωση του εδάφους. Η φυσική γεωγραφία της τεράστιας έκτασης του Yellowstone άλλαξε!! 
Η φύση έχει τους δικούς νόμους και τρόπους!!
 Δείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί ένα σχετικό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...