Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μετρώντας τα αστέρια και τους κόκκους της άμμου

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ.....τι είναι περισσότερο;; οι κόκκοι της άμμου στη Γη ή τα αστέρια στον ουρανό;;
Οι επιστήμονες έχουν απάντηση ακόμα και γι' αυτό το ερώτημα!

Αν και είναι αδύνατο να μετρήσει κανείς πραγματικά τους κόκκους της άμμου και τα αστέρια, ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης βρήκε τρόπο για να κάνει εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Δεδομένου δε, ότι η Χαβάη είναι κέντρο αστεροσκοπείων και διαθέτει πολλές παραλίες, αξίζει να δούμε την εκτίμησή τους.

Με δεδομένο έναν μέσο όρο μεγέθους ενός κόκκου άμμου (μέση διάμετρος 0,25 χιλιοστά) υπολόγισαν πόσοι κόκκοι χωρούν σ' ένα κουταλάκι του τσαγιού. Στη συνέχεια υπολόγισαν τον αριθμό των παραλιών και των ερήμων της Γης. Αν πολλαπλασιαστούν όλα αυτά μαζί, ο αριθμός που προκύπτει είναι εντυπωσιακός!! 75 πεντάκις εκατομμύρια κόκκοι άμμου. 
Για να το πω απλά...... πάρα πολλοί!!
Το να υπολογίσεις τον αριθμό των αστεριών είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί ο χώρος δεν έχει όρια. Η δυνατότητα του ανθρώπου να δει με τα μάτια και με τα τηλεσκόπια είναι περιορισμένη. Αν επιλέξουμε να μετρήσουμε τα αστέρια που βλέπουμε με γυμνό μάτι μια ξάστερη νύχτα, τότε οι κόκκοι της άμμου υπερτερούν σε αριθμό.


Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον αριθμό των αστεριών που μπορούν να παρατηρηθούν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Αν συμπεριληφθεί κάθε αντικείμενο που λάμπει στον ουρανό, από τα απλά αστέρια, τους εξαιρετικά λαμπρούς γαλαξιακούς πυρήνες κβάζαρ, τους  ερυθρούς νάνους έως και ολόκληρους γαλαξίες, τότε ο αριθμός των άστρων στο σύμπαν είναι ασύλληπτος!  
70 εξάκις εκατομμύρια – ο αριθμός επτά ακολουθούμενος από 22 μηδενικά!! 
Τα αστέρια υπερτερούν!
Ας δούμε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς από άλλη οπτική γωνία. Η Γη είναι ένας μικρός πλανήτης συγκριτικά με την απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Το γεγονός ότι έχει τόσους πολλούς κόκκους άμμου σε σύγκριση με τον αριθμό των αστεριών στον ουρανό προκαλεί δέος. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο κόσμος μας είναι απέραντος, ακόμα κι αν τον κοιτάς από κοντά.


Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης πρόσθεσαν στην έρευνά τους και μια τρίτη παράμετρο. Αναρωτήθηκαν: πόσα μόρια υπάρχουν σε μια σταγόνα νερό; Αποδείχθηκε ότι ότι χρειάζονται μόνο 10 σταγόνες νερού, ώστε ο αριθμός των μορίων του νερού να ισούται με τον αριθμό των αστεριών του ουρανού. 
Συναρπαστικό!!
Φωτογραφία David Salter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...