Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Η άλλη όψη των μανιταριών

Τα μανιτάρια, εδώδιμα, δηλητηριώδη, φαρμακευτικά, με πολλούς φίλους αλλά και εχθρούς. Προκάλεσαν και προκαλούν το φόβο αλλά και το δέος στους ανθρώπους, επειδή πολλά είδη είναι δηλητηριώδη. Ιστορικά, είχαν μακρόχρονη ιατρική χρήση, ιδίως στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και φαρμακευτική πρακτική, αλλά και στην αρωματοποιία.
Με την εγγραφή αυτή θα δούμε μια άλλη όψη των μανιταριών. 
Αυτή που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο, κάτω από τη μικρή "ομπρελίτσα". Εκεί, σε κάποια είδη, θα δούμε ελάσματα σε ακτινωτή διάταξη. Τα ελάσματα αυτά χρησιμοποιούνται από τα μανιτάρια ως μέσο διασποράς των σπόρων και είναι σημαντικά για την ταυτοποίηση των ειδών.
Φωτογραφία Nicole Castle
Το είδος Amanita muscaria είναι από τα αναγνωρίσιμα κι εντυπωσιακά μανιτάρια. Γνωστό για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές του, επίσης. Όμορφο, κόκκινο καπάκι με μικρές λευκές κηλίδες. Τα λευκά ελάσματα και ο λευκός κορμός του έρχονται σε αντίθεση με το φωτεινό κόκκινο χρώμα του. 
Φωτογραφία  Emanuele Lotti
Φωτογραφία  AlfredSin
Το Lactarius indigo είναι το λουλακί μανιτάρι που φυτρώνει στα δάση κωνοφόρων της κεντρικής και βόρειας Αμερικής και της ανατολικής Ασίας. Τα ελάσματά του, όπως και το καπάκι του, ξεθωριάζει με την ηλικία ή όταν κοπεί.
Φωτογραφία Michael Graupe
Φωτογραφία Dan Molter
Λιλά έως μωβ-ροζ είναι το χρώμα του μανιταριού με την ονομασία Clitocybe nuda. Στη φωτογραφία φαίνεται η όμορφη δομή των ελασμάτων που συνδέονται με το βλαστό του μανιταριού.
Φωτογραφία Severiano Martín
Φωτογραφία Alan McClelland
Η πορτοκαλί Amanita ή Amanita flavoconia έχει έντονο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και λευκοκίτρινα ελάσματα. Πανέμορφο!
Φωτογραφία cecile.lavoie
Φωτογραφία Fernandth
H Laccaria amethystina είναι ένα μικρό είδος μανιταριού με έντονο βιολετί χρώμα, όπως αυτό του αμέθυστου. Αποκαλείται και απατεώνας αμέθυστος, γιατί το φωτεινό χρώμα του εξασθενεί με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
Φωτογραφία Bryant Olsen
Φωτογραφία AnneTanne
Άλλο ένα μανιτάρι με έντονο χρώμα, μπλε αυτή τη φορά, είναι το Entoloma hochstetteri. Είναι ένα είδος που έχει βρεθεί στη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία. 
Εντυπωσιακό απ' όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις!
Φωτογραφία Bill
Στις δύο επόμενες φωτογραφίες βλέπετε το μανιτάρι του Καίσαρα, την Amanita caesarea. Αυτό το μανιτάρι ήταν το αγαπημένο των ηγεμόνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όμορφο με πορτοκαλί καπάκι και κίτρινα ελάσματα.
Φωτογραφία Miguel Olivera
Φωτογραφία Gerald Andres
Μικρά θαύματα της φύσης είναι παντού γύρω μας. 
Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην κοιτάμε απλώς, αλλά πραγματικά να βλέπουμε.
Φωτογραφία sreiss135
Φωτογραφία Thingography.com
Φωτογραφία nutmeg66
Φωτογραφία Corbeau du Nord
Φωτογραφία Kacy Matthews-Hall
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...