Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η σκαρδαμυκτική μεμβράνη

Στις φωτογραφίες παρακάτω βλέπετε τα βλέφαρα δύο δεντροβατράχων. Τα μάτια τους καλύπτονται από την σκαρδαμυκτική μεμβράνη. Η μεμβράνη αυτή, που συχνά αποκαλείται και «τρίτο βλέφαρο», υπάρχει σε ερπετά και σε πουλιά, αλλά και στους καρχαρίες, τις καμήλες, τις φώκιες και τις πολικές αρκούδες.
Η σκαρδαμυκτική μεμβράνη κρατά τα μάτια υγρά και τα προστατεύει - στα πουλιά και σε άλλα ζώα, όπως ο κάστορας, όταν καταδύονται, στα αρπακτικά πτηνά από τους «απρόσεκτους» νεοσσούς, ιδιαίτερα κατά το τάισμα. 
Οι πετρίτες, κατά τις εναέριες εφορμήσεις τους, που μπορούν να φθάσουν στα 320 χλμ. την ώρα, ανοιγοκλείνουν επανειλημμένα τις μεμβράνες τους για να καθαρίζουν τα μάτια από τη σκόνη και να υγροποιείται όλη η επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού. 
 Οι δρυοκολάπτες διαθέτουν αντανακλαστικό μηχανισμό, που κλείνει τη σκαρδαμυκτική μεμβράνη, 1/1000 του δευτερολέπτου πριν από το κάθε κτύπημα του ράμφους τους στον κορμό ενός δέντρου, για να αποτραπεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς λόγω των ισχυρών δονήσεων.
Στις πολικές αρκούδες, προστατεύει τα μάτια από την τύφλωση από το χιόνι . Οι βάτραχοι των φωτογραφιών κοιμούνται, όμως το φως που διαπερνά τη μεμβράνη τους επιτρέπει να μπορούν να εντοπίσουν κάποιο θήραμα.

Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...