Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Η ραβδωτή φώκια

Ένα είδος φώκιας, λιγότερο γνωστό από άλλα, είναι η ραβδωτή φώκια.  Διακρίνεται για τον εντυπωσιακό χρωματισμό της. Δύο πλατιές άσπρες λωρίδες και δύο άσπροι κύκλοι πάνω στην σκούρα καφέ ή μαύρη γούνα της την κάνουν να ξεχωρίζει. Η χρωματική αντίθεση είναι πιο έντονη στα αρσενικά του είδους και λιγότερο στα θηλυκά.
Ζει κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ρωσίας, στη βορειοδυτική θάλασσα του Βερίγγειου και στη θάλασσα του Οκότσκ. Το μήκος της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1,6 μέτρα και το βάρος της τα 95 κιλά. Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια και κεφαλόποδα, ενώ οι νεαρές φώκιες τρώνε και οστρακοειδή. Η καθημερινή της ανάγκη για τροφή είναι 9 κιλά.
Καταδύεται σε βάθη μέχρι και 200 μέτρα για να αναζητήσει την τροφή της και κολυμπά ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλο είδος φώκιας. Μια άλλη διαφορά που έχει από τα υπόλοιπα είδη είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται πάνω στον πάγο. Γλιστρά πάνω στον πάγο με πλευρικές κινήσεις και δεν χρησιμοποιεί τα μπροστινά της πτερύγια, όπως κάνουν οι άλλες φώκιες. 
Η ραβδωτή φώκια είναι μοναχική και δεν σχηματίζει κοπάδια. Ζευγαρώνει από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Μαΐου και γεννά ένα μικρό. Η όρκα, ο καρχαρίας, η πολική αρκούδα είναι οι κυριότεροι εχθροί της. Η διάρκεια ζωής της είναι, κατά  μέσο όρο 20 χρόνια, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 30.
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...