Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Παγόβουνα λευκά και με χρώμα

Παγόβουνο ονομάζουμε ένα κομμάτι πάγου που έχει αποκολληθεί από τους παγετώνες κι επιπλέει στη θάλασσα.  Τα παγόβουνα παρουσιάζουν διάφορα ασυνήθιστα και γοητευτικά σχήματα και μεγέθη, που αλλάζουν συνεχώς , με τη δράση των ανέμων και των κυμάτων. Κι αν νομίζετε ότι τα παγόβουνα είναι όλα λευκά, κάνετε λάθος. Η ποικιλία στις δημιουργίες της φύσης υπάρχει κι εδώ! Παγόβουνα λευκά, μπλε, αλλά και με ρίγες-μαύρες, μπλε, πράσινες!

Αν και ο πάγος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του διαυγής, όπως το γυαλί, εντούτοις τα παγόβουνα φαίνονται άσπρα επειδή στο εσωτερικό τους έχουν παγιδευτεί φυσαλίδες αέρα ή συνεχίζουν να καλύπτονται από χιόνι.
Σπάνια και πολύ εντυπωσιακά είναι τα μπλε παγόβουνα. Σχηματίζονται από την συμπίεση του καθαρού χιονιού το οποίο στη συνέχεια γίνεται πάγος. Η διάθλαση του φωτός και η ηλικία είναι ακόμη δύο παράγοντες εμφάνισης μπλε παγόβουνων.
Η συγκέντρωση ιζημάτων, φυκιών και μικροοργανισμών είναι οι αιτίες δημιουργίας ριγέ παγόβουνων, των οποίων οι ρίγες μπορεί να έχουν μαύρο, μπλε, ακόμα και πράσινο χρώμα.
Ένα πολύ σπάνιο θέαμα είναι τα μαύρα παγόβουνα! Η εμφάνιση τους οφείλεται στην ύπαρξη σκούρων πετρωμάτων από τον μητρικό παγετώνα. Περιστασιακά, τα πετρώματα αυτά μπορεί να συγκεντρωθούν στην ανώτερη επιφάνεια του παγόβουνου.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...