Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μην Πετάτε τα τσόφλια, φυτέψτε τα!!

Το Σπορείο σας εντελώς Δωρεάν μέσα σε μια Αυγοθήκη   

Επειδή όλα χρειάζονται όταν αποφασίσεις να βρεις τρόπους και έξυπνες λύσεις για να έχεις ποιότητα ζωής ανεξαρτήτως συνθηκών.
Τα τσόφλια των αυγών είναι μια πηγή ασβεστίου που έχουμε όλοι στο σπίτι….. Πολλά φυτά, όπως οι ντοματιές, χρειάζονται το ασβέστιο για να κρατάνε τα άνθη τους και έτσι να έχουμε καρπό αλλά και για να μη σαπίζουν στο κάτω μέρος με το πολύ νερό. Επιπλέον τα τσόφλια έχουν και το κατάλληλο μέγεθος για σπορά. Μπορεί να φυτευτεί απευθείας στο χώμα και να βιο -διασπασθεί!!

Θα Χρειαστείτε : 
Τσόφλια 
Μια αυγοθήκη (από χαρτί) 
Σπόρους 
Χώμα φύτευσης  (planting soil για γλάστρες) 
Ένα μικρό κουταλάκι 
Ραντιστήρι 
Ένα λεπτό μικρό (μυτερό εργαλείο)

Μην πετάτε τα τσόφλια από τ’αυγά και προσπαθήστε να τα σπάτε ψηλότερα από την μέση του αυγού αφήνοντας το κάτω μέρος άθικτο. Ξεπλύνετε τα καλά πριν τα αποθηκεύσετε. Όταν μαζέψετε αρκετά γα να γεμίσετε την αυγοθήκη σας τότε μπορείτε να τα βράσετε για λίγα λεπτά, καθαρείστε τα υπολείμματα. Με το μυτερό σας εργαλείο ανοίξετε προσεχτικά μια τρυπούλα στο κάτω μέρος του αυγού, στο κέντρο. Βάλτε μια πετσέτα για αντίσταση.Με αυτό τον τρόπο έχουμε έναν σωστό τρόπο διαφυγής νερού. 

Βάλτε τα τρυπημένα τσόφλια μέσα στην αυγοθήκη και ψεκάστε ελαφρά με νερό. Βάλτε χώμα με το κουταλάκι και γεμίστε , ταρακουνήστε ελαφρά το τσόφλι να «κάτσει» καλά το χώμα χωρίς να το πιέσετε με τα δάχτυλα. Ρίξτε τους σπόρους ανάλογα με τις οδηγίες του κάθε φυτού (4-5 για μικρούς σπόρους συνήθως), πιέστε ελαφρά,σκεπάστε με πολύ λίγο χώμα. Ψεκάστε με νερό και τοποθετείστε την αυγοθήκη σε ένα φωτεινό δωμάτιο που το πιάνει ο ήλιος. 

Ποτίζετε περιοδικά όταν χρειάζεται και περιμένετε (όχι ανυπόμονα) τους σπόρους να βλαστήσουν! Όταν τα σπορόφυτα μεγαλώσουν ικανοποιητικά για να τα μεταφυτέψετε είτε στο χώμα είτε σε κάποια γλάστρα, πιέστε προσεχτικά το τσόφλι χωρίς να το διαλύσετε και φυτέψτε το απευθείας στο χώμα.Οι ρίζες θα βρουν το δρόμο τους προς στο χώμα και το τσόφλι θα παρέχει τροφή για το φυτό μέχρι να βιο-διασπαστεί.

Οι σπόροι μέσα στα τσόφλια βλασταίνουν πολύ γρηγορότερα παρά μέσα σε οποιαδήποτε πλαστικά σπορεία. 
Tip: Σπάστε λίγα τσόφλια και ρίξτε τα γύρω από φυτά για να αποθαρρύνετε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες με τον πιο φυσικό και παραδοσιακό τρόπο. Τι περιμένετε λοιπόν? Στην επόμενη ομελέτα που θα φτιάξετε θα έχετε έτοιμο και τον μπαξέ σας.

Πηγή:  back-to-nature.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...