Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι καρχαρίες έχουν φίλους

Πολλοί πιστεύουμε ότι οι καρχαρίες είναι μοναχικοί κυνηγοί. Φανταζόμαστε ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κολυμπώντας μόνοι τους και αναζητούν παρέα μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Στη συνέχεια, επιστρέφουν στην μοναξιά τους.
Όμως η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Επιστήμονες που ερευνούν την ζωή των καρχαριών γνωρίζουν ότι πολλά είδη καρχαρία σχηματίζουν ομάδες. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι καρχαρίες συναθροίζονται για να αναπαραχθούν ή για να κυνηγήσουν ή ακόμα για να προστατευτούν από τυχόν σεξουαλική παρενόχληση. Υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν καθεμιά από αυτές τις θεωρίες.

Μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν γνωστά για τις ομάδες που σχηματίζουν οι καρχαρίες.  Οι Γάλοι επιστήμονες Johann Mourier, Julie Vercelloni και Serge Planes σκέφτηκαν ότι ίσως οι συναθροίσεις των καρχαριών να μπορούν να εξηγηθούν με βάση κοινωνικούς παράγοντες. Αποφάσισαν να ερευνήσουν το θέμα με την βοήθεια του είδους Carcharhinus melanopterus, ενός καρχαρία κοινού στους κοραλλιογενείς ύφαλους του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού.
Φωτογραφία Yzx
Διαπίστωσαν ότι οι καρχαρίες στα βόρεια του νησιού Moorea, στη Γαλλική Πολυνησία, 133 σε αριθμό, οργανώνονταν σε 4 ομάδες. Παρατήρησαν επίσης, ότι οι καρχαρίες "έκαναν παρέα" με τους ίδιους συντρόφους, με τους οποίους συχνά αλληλεπιδρούσαν. Οι ομάδες που σχημάτιζαν ήταν σταθερές και τα άτομα προσκολλημένα σε αυτές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι καρχαρίες δεν καταλάμβαναν απλώς το ίδιο χώρο την ίδια στιγμή, αλλά ενεργούσαν κοινωνικά. Διαπίστωσαν ότι κάποια ζεύγη βρίσκονταν πιο συχνά μαζί, απ΄όσο θα δικαιολογούσε απλώς μια επικάλυψη του περιβάλλοντος χώρου, ενώ κάποια άλλα απέφευγαν ο ένας τον άλλο, παρά τον υψηλό βαθμό επικάλυψης του χώρου.
Φωτογραφία  Mathilde Guillemot
Οι τύποι της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που παρατηρήθηκε σε αυτό το είδος καρχαρία είναι παρόμοιοι με εκείνους που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν σε κοινωνικά είδη ψαριών, όπως τα τροπικά ψαράκια guppies και στα θαλάσσια θηλαστικά, όπως τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τύποι ομαδοποίησης που εμφανίζονται σε αυτό το είδος καρχαρία δείχνουν ότι ο πληθυσμός τους δεν συναθροίζεται παθητικά, αλλά γίνεται επιλογή ατόμων, παρόμοια με άλλα κοινωνικά είδη ζώων. 
Με άλλα λόγια: "Οι καρχαρίες έχουν φίλους"!
Φωτογραφία  Mathilde Guillemot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...