Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πως χτίστηκε η Άνγκορ Βατ

Ονομάζεται "Πόλη των Ναών" και είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο. Βρίσκεται στην Καμπότζη, ανάμεσα σε δυο κοιλάδες και χτίστηκε κατά τον 12ο αιώνα. Πρόκειται για την μυστηριώδη και επιβλητική Άνγκορ Βατ. Η Άνγκορ Βατ χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού.
Φωτογραφία  jurvetson
Το επιβλητικό μνημείο κατασκευάστηκε από εκατομμύρια τόνους ψαμμίτη και έχει μεγαλύτερο όγκο και μάζα από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Χρησιμοποιήθηκαν 6-40 εκατομμύρια τούβλα ψαμμίτη με μέσο όρο βάρους 1,5 τόνων, το καθένα. Σε ολόκληρη την πόλη της Angkor χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες πέτρας πολύ περισσότερες από όλες τις αιγυπτιακές πυραμίδες μαζί. Η πόλη καταλαμβάνει μια έκταση σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι σύγχρονο Παρίσι. 
Φωτογραφία  archer10 (Dennis) REPOSTING
Ο ψαμμίτης που χρησιμοποιήθηκε εξορυσσόταν από λατομεία στο βουνό Kulen, που βρισκόταν 40 χλμ μακριά. Φανταστείτε, ότι για την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου ο ασβεστόλιθος που χρησιμοποιήθηκε εξορυσσόταν σε περιοχή μίλια μισό χλμ μακριά. Αυτόματα γεννιέται ο ερώτημα "μα πως κατάφερναν και μετάφεραν τέτοια φορτία;;"
Ερευνητές αναφέρουν, με άρθρο τους στην Journal of Archaeological Science, ότι εξετάζοντας τους χάρτες της περιοχής με τη βοήθεια του Google Earth, είδαν γραμμές που έμοιαζαν με ένα δίκτυο μεταφοράς. Επιτόπιες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι γραμμές ήταν ένα δίκτυο καναλιών, που συνδέονταν μεταξύ τους με μικρά τμήματα δρόμου και με το ποτάμι και οδηγούσαν κατευθείαν από τα λατομεία στην Άνγκορ. Οι δρόμοι και τα κανάλια-μερικά από τα οποία εξακολουθούν να έχουν νερό-μπορούσαν να μεταφέρουν τα τεράστια τούβλα σε ένα συνολικό ταξίδι 37 χιλιομέτρων περίπου.
Φωτογραφία  Matt Champlin 
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν χρησιμοποιούνταν σχεδίες ή κάποιος άλλος τρόπος για την μεταφορά των τούβλων. Σίγουρα πάντως, η κατασκευή ενός τέτοιου δικτύου καναλιών θα απαιτούσε πολλούς μήνες εργασίας και χιλιάδες εργάτες. Όμως για τους μηχανικούς της Αυτοκρατορίας των Χμερ, των οποίων οι περίτεχνες δεξαμενές και τα άλλα υδραυλικά έργα στην Άνγκορ εξακολουθούν να εμπνέουν δέος, θα ήταν δουλειά μιας μέρας.
Φωτογραφία  Falcov
Φωτογραφία   jaytee27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...