Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Μην πλησιάζεις, θα ..... τρομάξεις

Κάποια ζώα, όταν κινδυνεύουν, εμφανίζουν ξαφνικά μια απειλητική ακόμα και τρομακτική συμπεριφορά προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή του αρπακτικού ή ακόμα και να το τρομάξουν κι έτσι να μπορέσουν να ξεφύγουν.
Νυχτοπεταλούδες, πεταλούδες, οι μάντισσες, διάφορα είδη βατράχων, κουνάβια, σκαντζόχοιροι, χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές είναι ανάμεσα στα μέλη του ζωικού βασιλείου που εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά (Deimatic behaviour).

Οι μάντισσες ή αλογάκια της Παναγίας, όπως είναι γνωστές, συνήθως είναι καλά καμουφλαρισμένα. Αν διαταραχθούν από κάποιο αρπακτικό, ανοίγουν ξαφνικά τα πίσω φτερά τους, τα οποία έχουν έντονα χρώματα. Η επίδειξη των, έντονα επίσης χρωματισμένων, μπροστινών ποδιών μαζί με ένα δυνατό σφύριγμα ενισχύουν την συμπεριφορά του εντόμου.
Φωτογραφία remus3374
Παρόμοια απειλητική επίδειξη κάνει και το έντομο Peruphasma schultei, το οποίο καθόλου δεν μπλοφάρει. Ανοίγει τα έντονα κόκκινα φτερά του και ταυτόχρονα ψεκάζει τον εχθρό του με ένα δηλητηριώδες υγρό, που εκκρίνεται από τους αδένες που έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.
Η νυχτοπεταλούδα Smerinthus ocellatus έχει στα φτερά της σχέδια που μοιάζουν με μεγάλα μάτια, όπως της κουκουβάγιας. Αυτά εμφανίζονται όταν το έντομο απειληθεί, προκειμένου να  τρομάξει το αρπακτικό και να μπορέσει έτσι να ξεφύγει. 
Φωτογραφία Svein Erik Larsen
Φωτογραφία  enricoferrari69
Ακριβώς το ίδιο κάνει και η πεταλούδα Aglais io, που έχει τέσσερα ευδιάκριτα σχέδια ματιών. Πειράματα που έγιναν έδειξαν ότι αυτά τα σχέδια είναι αποτελεσματικά στο να τρομοκρατούν τα εντομοφάγα πουλιά.
Φωτογραφία Andreas Eichler
Φωτογραφία Andreas Eichler
Το χταπόδι Callistoctopus macropus έχει κόκκινο χρώμα με λευκές κηλίδες. Όταν διαταραχθεί το χρώμα του γίνεται πιο έντονο κι έτσι απειλητικό για τους θηρευτές του.
Φωτογραφία Haplochromis
Φωτογραφία  Kjoonlee
Ο βάτραχος Physalaemus nattereri έχει δύο ψεύτικα μάτια στο πίσω μέρος του σώματός του. Ο μικροσκοπικός βάτραχος (3-4 εκ.) όταν απειλείται σηκώνει το πίσω μέρος του τρομάζοντας έτσι τα αρπακτικά. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εκφοβιστικό γιατί οι επίδοξοι θηρευτές έχουν πάντα την αίσθηση ότι ο βάτραχος τους κοιτά επίμονα. Αν κάποιο αρπακτικό δεν φοβηθεί τα απειλητικά μάτια και αποφασίσει να κινηθεί προς τον βάτραχο, τότε το περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη-μια δυσάρεστη έκκριση από τους αδένες που έχει ο βάτραχος στα ¨μάτια¨ του.
Η σαύρα Chlamydosaurus kingii έχει ένα μεγάλο "κολάρο" δέρματος γύρω από το λαιμό της, το οποίο συνήθως είναι διπλωμένο. Μεγάλα αγκάθια χόνδρου που ενώνονται με τα οστά του σαγονιού της κάνουν το κολάρο πολύ εντυπωσιακό. Όταν η σαύρα απειληθεί ανοίγει διάπλατα το στόμα της, εμφανίζεται το φωτεινό ροζ ή κίτρινο εσωτερικό του, απλώνει το "κολάρο της, φανερώνει τις πορτοκαλί και κόκκινες φολίδες του, ορθώνει το σώμα της και μερικές φορές κρατά την ουρά της πάνω από το σώμα της. Έτσι αποθαρρύνει τους επίδοξους θηρευτές της.
Φωτογραφία  TimVickers
Φωτογραφία Matt
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...