Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ανατολικό γκρι καγκουρό-μια αξιοθαύμαστη μαμά

Οι εννιά μήνες που διαρκεί η περίοδος εγκυμοσύνης στον άνθρωπο είναι σίγουρα μια ευτυχισμένη περίοδος, που μπορεί όμως να γίνει και λιγάκι κουραστική. Αν λοιπόν οι μελλοντικές μαμάδες ανυπομονούν και αγχώνονται, τι να πει μια μαμά του ζωικού βασιλείου που είναι μονίμως σε ενδιαφέρουσα;;

Ο λόγος για το Ανατολικό γκρι καγκουρό (Macropus giganteus), ένα μαρσιποφόρο που απαντάται στη νότια και ανατολική Αυστραλία. Το θηλυκό καγκουρό είναι συνήθως μόνιμα έγκυος, εκτός από την ημέρα που γεννάει!!
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο εκπληκτικό σε αυτή την μαμά. Έχει τη δυνατότητα να "παγώνει" την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι το προηγούμενο μωρό της να απελευθερώσει τον μάρσιππο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται διάπαυση και συμβαίνει σε περιόδους ξηρασίας και σε περιοχές όπου η τροφή είναι λιγοστή.
Τέλος, η μαμά καγκουρίνα μπορεί να παράγει ταυτόχρονα δύο είδη γάλακτος, ανάλογα με τις ανάγκες των μωρών της-άλλο για το νεογέννητο και άλλο για το μεγαλύτερο!!
Χρειάζεται να αναφέρω ότι η αξιοθαύμαστη μαμά είναι επιφορτισμένη πλήρως με την ανατροφή και φροντίδα των μικρών της για περίπου 550 μέρες, που διαρκεί ο απογαλακτισμός τους, χωρίς την συμβολή του αρσενικού;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...