Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Οι γέφυρες του διαβόλου

Στην Ευρώπη υπάρχουν δεκάδες τοξωτές γέφυρες οι οποίες φέρουν το όνομα "Γέφυρα του Διαβόλου" και χτίστηκαν το μεσαίωνα, μεταξύ 1000 και 1600 μ.Χ.. Συνήθως γύρω από τις γέφυρες υπάρχει υπάρχει σχετική λαογραφία με ιστορίες με ήρωα το διάβολο και τον τρόπο που χτίστηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γέφυρες κατασκευάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, απαιτώντας ηρωικές προσπάθειες των χτιστών και της τοπικής κοινότητας, γεγονός που ενίσχυε ακόμα περισσότερο τους διάφορους θρύλους.
Ας δούμε μερικές από αυτές τις γέφυρες.

Η γέφυρα Teufelsbrücke βρίσκεται στην Ελβετία, σ' ένα φαράγγι με ψηλούς γρανιτένιους βράχους, πάνω από τον ποταμό Reuss. Η πρώτη γέφυρα χτίστηκε το 1230 και ήταν ξύλινη και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή τσιμεντένια γέφυρα, του 20ου αιώνα. 
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η κατασκευή της πρώτης γέφυρας ήταν τόσο δύσκολη και χρειάστηκε ο ίδιος ο Διάβολος να συμφωνήσει να γίνει με τον όρο ότι θα έπαιρνε την ψυχή του πρώτου που θα διέσχιζε τη γέφυρα. Όταν ολοκληρώθηκε η γέφυρα, μια κατσίκα οδηγήθηκε να περάσει πρώτη. Εξοργισμένος από το τέχνασμα, ο Διάβολος έφερε έναν μεγάλο βράχο για να καταστρέψει τη γέφυρα. Στο δρόμο του φάνηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα που κρατούσε ένα σταυρό. Φοβισμένος τράπηκε σε φυγή.
Ο παραπάνω μύθος είναι συνηθισμένος σε αρκετές χώρες και συνοδεύει αρκετές γέφυρες του διαβόλου. Η διαφοροποίηση υπάρχει όσον αφορά στο ζώο με το οποίο ξεγελάστηκε ο διάβολος, αλλά και στον αριθμό των ψυχών που ζήτησε ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του. .Στην περίπτωση της γέφυρας Pont du Diable στο Céret στη νότια Γαλλία. οι κάτοικοι ξεγέλασαν τον διάβολο, στέλνοντας μια γάτα να διασχίσει πρώτη τη γέφυρα. Το μεσαιωνικό πέτρινο μονότοξο γεφύρι στο Céret χτίστηκε μεταξύ 1321 και 1341, πάνω από το ποτάμι Tech. Την εποχή που χτίστηκε ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στον κόσμο.
Στην Ιταλία, ένας άσπρος σκύλος διέσχισε πρώτος τη γέφυρα της Μαγδαληνής-Ponte della Maddalena. Ο πρωτομάστορας έκανε συμφωνία με τον διάβολο που έφτιαξε τη γέφυρα μέσα σε μια νύχτα. Ο μύθος θέλει τον διάβολο να περπατά στη γέφυρα, τα τελευταία βράδια του Οκτωβρίου, με τη μορφή του άσπρου σκύλου, αναζητώντας την ψυχή του πρωτομάστορα που τον ξεγέλασε.
Ο γεφυροποιός της γέφυρας  Steinerne Brücke στο Ρέγκενσμπουργκ,  στην Γερμανία έβαλε στοίχημα με τον κατασκευαστή του καθεδρικού ναού της πόλης, ποιος θα τελειώσει πιο γρήγορα. Έκανε συμφωνία με τον διάβολο και κέρδισε το στοίχημα. Ένας κόκορας, μια κότα κι ένα σκυλί επιστρατεύτηκαν για να ξεγελάσουν το διάβολο που ζήτησε ως αντάλλαγμα τρεις ψυχές ή οκτώ πόδια. Εξοργισμένος, προσπάθησε να καταστρέψει τη γέφυρα, αλλά απέτυχε. Το πέτρινο γεφύρι με τις 16 καμάρες αποτελεί αριστούργημα μεσαιωνικής κατασκευή και έμβλημα της πόλης.
Τελείως διαφορετικός είναι ο μύθος που συνδέεται με την γέφυρα Ντιάβολσκι, στη Βουλγαρία. Ο τοπικός μύθος αναφέρει ότι ένα κορίτσι αυτοκτόνησε από το υψηλότερο σημείο της γέφυρας για να ξεφύγει το γάμο με ένα τοπικό μουσουλμάνο ηγέτη. Κατά την αυτοκτονία οι άνδρες που παρακολουθούσαν το κορίτσι είδαν τον διάβολο μέσα στο νερό, τρομοκρατήθηκαν και έτρεξαν σε φυγή ενώ το κορίτσι σώθηκε. Σήμερα πάνω από την γέφυρα, πάνω από το κεντρικό τόξο διακρίνεται ένας βράχος μέσα στο νερό ο οποίος σύμφωνα με την τοπική παράδοση έχει το σχήμα του διαβόλου. Η γέφυρα Ντιάβολσκι είναι τοξωτή και βρίσκεται στον ποταμό Άρδα, σε ένα στενό φαράγγι 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Αρντίνο της Βουλγαρίας, στα βουνά της Ροδόπης. Το γεφύρι, μνημείο εθνικής κληρονομιάς για την Βουλγαρία, χρονολογείται από την περίοδο 1515-1518. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...