Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τα όμορφα λούπινα

Τα λούπινα είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών με περισσότερα από 200 είδη στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στη βόρεια Αφρική και στη Μεσόγειο. Κάποια είδη καλλιεργούνται μόνο σαν διακοσμητικά φυτά για τους ελκυστικούς ανθικούς τους σπίδακες, που απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και κάποια άλλα για κτηνοτροφή, επειδή θεωρούνται μεγάλης θρεπτικότητας. Η προέλευσή του είναι μάλλον από την Αίγυπτο ή την ανατολική Μεσόγειο και καλλιεργείται από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Σπόροι διαφόρων ειδών του όμορφου φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή για πάνω από 3.000 χρόνια γύρω από τη Μεσόγειο και 6.000 χρόνια στα υψίπεδα των Άνδεων.
Φωτογραφία  ExpressionOfJoy
Το όνομα lupinus (λυκίσιος, λιμασμένος) προέρχεται από το λατινικό lupus που σημαίνει λύκος, εξαιτίας του αρχαίου και εσφαλμένου μύθου που υποστήριζε ότι οι βαθιές ρίζες του λούπινου αφαιρούσαν τις θρεπτικές ουσίες από το έδαφος. Στην πραγματικότητα η παραγωγή των λοβών και των οσπρίων του λούπινου βοηθάει στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό των άγονων εδαφών. 
Γνωρίζετε ότι οι σπόροι του λούπινου χρησιμοποιήθηκαν σαν νομίσματα από τους αρχαίους Ρωμαίους ηθοποιούς στα θεατρικά έργα και από εκεί προήλθε η ονομασία "nummus lupinus" - ψεύτικο κέρμα;
Φωτογραφία Olavfin
Το 1917, σ' ένα βοτανικό συμπόσιο σχετικό με τα λούπινα, που έγινε στο Αμβούργο, ένας Γερμανός καθηγητής, ο Dr. Thoms, περιέγραψε τις πολυσχιδείς χρήσεις, που θα μπορούσαν να έχουν τα λούπινα. Σ' ένα τραπέζι λοιπόν, που καλύφθηκε με τραπεζομάντιλο από ίνες λούπινων, προσφέρθηκε μια σούπα από λούπινα και μετά τη σούπα, μπριζόλα λούπινου, ψημένη σε λάδι λούπινου και καρυκευμένη με εκχύλισμα λούπινου. Έπειτα σέρβιραν ψωμί με περιεκτικότητα 20 τα εκατό σε λούπινο, μαργαρίνη λούπινου και τυρί από λούπινο L. albumen και τέλος το λικέρ λούπινου και ο καφές φυσικά από λούπινα. Έπλυναν τα χέρια τους με σαπούνι επίσης από λούπινο, ενώ φύλλα χαρτιού από ίνες λούπινου και φάκελοι με κόλλα λούπινου ήταν διαθέσιμα για να γράφουν τις σημειώσεις τους. 

Τα όμορφα λούπινα απαντώνται σε ποικιλία χρωμάτων-λευκά, βιολετί, κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί, ροζ- σχεδόν σε όλο τον κόσμο και δημιουργούν όμορφα τοπία.
Φωτογραφία merbert2012
Φωτογραφία  PhotoRys
Φωτογραφία  douneika
Φωτογραφία  Christian Wilt 
Φωτογραφία Khootkheng
Φωτογραφία  Kirkleyjohn
Φωτογραφία  paulbuenavista
Φωτογραφία   A. Wrench
Φωτογραφία  merbert2012
Φωτογραφία   Tor Langli
Φωτογραφία   PhotoRys
Φωτογραφία Bernard Spragg
Φωτογραφία James Woodward
Φωτογραφία   indigoMood
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...