Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Λίμνες λάβας

Ο όρος "λίμνη λάβας" χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεγάλους όγκους λιωμένης λάβας, συνήθως βασαλτικής, που περιέχεται σε έναν ηφαιστειακό πόρο ή κρατήρα. Τα ηφαίστεια με λίμνες λάβας είναι πολύ σπάνια. Υπάρχουν μόνο πέντε στον κόσμο με διαρκή λίμνη λάβας στις τελευταίες δεκαετίες και αυτά θα δούμε με τη σημερινή εγγραφή.

Έρτα Άλε, Αιθιοπία
 Είναι ενεργό ασπιδωτό ηφαίστειο στην περιφέρεια Αφάρ, στη βορειοανατολική Αιθιοπία και θεωρείται το πιο ενεργό ηφαίστειο της χώρας. Το ηφαίστειο έχει ύψος 613 μέτρων και περιβάλλεται από έδαφος που είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι λίμνες λάβας είναι ενεργές τουλάχιστον από το 1967, μπορεί και από το 1906. Κάποιες φορές υπερχειλίζουν προς το νότιο τμήμα της καλντέρας.
Αμπρίμ, Βανουάτου
Το Αμπρίμ είναι ένα ηφαιστειακό νησί στο αρχιπέλαγος του Βανουάτου, στον νότιο Ειρηνικό. Πρόκειται για ένα μεγάλο βασαλτικό ηφαίστειο με καλντέρα πλάτους 12 χλμ. Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο ηφαιστειακό τόξο των Νέων Εβρίδων. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί περιλαμβάνει λίμνες λάβας σε δύο κρατήρες κοντά στην κορυφή.
Έρεβος, Ανταρκτική
Το όρος Έρεβος είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο της Γης. Είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού Ρος, στην Ανταρκτική με ύψος 3.794 μέτρα. Το όρος Έρεβος είναι συνεχώς ενεργό από το 1972 μέχρι σήμερα. Ο κύριος κρατήρας του Ερέβους έχει διαστάσεις 500 χ 600 μέτρα και βάθος 120 μέτρα. Μέσα σε αυτόν βρίσκεται ο εσωτερικός κρατήρας, με διάμετρο περίπου 160 μέτρα και βάθος 100 μέτρα. Αυτός ο κρατήρας περιέχει μια ενεργή λίμνη λάβας. Λόγω του πολύ νότιου γεωγραφικού του πλάτους, το βουνό καλύπτεται συνεχώς από παγετώνες.
Κιλαουέα, Χαβάη
Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και μια πολύτιμη πηγή για τους ηφαιστειολόγους. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης και δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Είναι το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο στη Χαβάη και το πιο επισκεφθέν ηφαίστειο στον κόσμο. Έχει δύο διαρκείς λίμνες λάβας.
Νιραγκόνγκο, Κονγκό
Το Νιραγκόνγκο είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Ο κρατήρας του έχει πλάτος περίπου 2 χλμ. και συνήθως εμπεριέχει μία λίμνη λάβας.  Κατά καιρούς, η λίμνη λάβας του Νιραγκόνγκο ήταν η πιο ογκώδης που έχει καταγραφεί ποτέ. Το βάθος της λίμνης λάβας ποικίλλει σημαντικά. Το μέγιστο υψόμετρο της καταγράφηκε στα 3.250 μέτρα, πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου του 1977, όταν το βάθος της έφτανε τα 600 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...