Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Οι αμπελώνες της κοιλάδας La Geria

Η Λανθαρότε (Lanzarote) είναι ένα ισπανικό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό και το ανατολικότερο των Κανάριων Νήσων. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κανάριων Νήσων κι έχει ηφαιστειακή προέλευση. Γεννήθηκε, περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια πριν, μέσα από πύρινες εκρήξεις, στερεοποιημένες ροές λάβας και τεράστιους πετρώδεις σχηματισμούς. 
Φωτογραφία  castgen
Η Λανθαρότε ήταν το πρώτο από τα Κανάρια Νησιά που κατοικήθηκε από τους Φοίνικες το 1.100 π.Χ., αν και δεν σώζονται υλικές αποδείξεις γι' αυτό. Ο Ηρόδοτος, ο Πλάτωνας, ο Πλούταρχος περιέγραφαν τον "Κήπο των Εσπερίδων", έναν μυθικό οπωρώνα στην μακρινή δύση του κόσμου, που κάποιοι ταυτίζουν με τα Κανάρια Νησιά. Η πρώτη γνωστή καταγραφή των νησιών έγινε από τον Ρωμαίο φυσιοδίφη και φυσικό φιλόσοφο Πλίνιο τον Πρεσβύτερο. Ο Ρωμαίος ποιητής Λουκανός και ο Έλληνας αστρονόμος και γεωγράφος Πτολεμαίος ήταν που αυτοί που έδωσαν την ακριβή θέση των νησιών.
Φωτογραφία  Fonfon (NO Views!)
Το νησί είναι διάσημο για τους αμπελώνες του. Οι αμπελώνες της La Geria, με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειάς τους, είναι μια προστατευόμενη περιοχή και είναι μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και άλλες περιοχές του νησιού. Η κοιλάδα La Geria είναι μια έκταση 52 τετρ. χλμ. από ηφαιστειογενείς πλαγιές. Οι αμπελώνες  καλύπτονται με μαύρη ηφαιστειακή τέφρα και μοιάζουν σαν να προέρχονται από άλλον πλανήτη.
Φωτογραφία  LoboEstepario
Φωτογραφία  cbergy
Φωτογραφία Bthv
Σε αυτή την περιοχή παράγεται το περισσότερο κρασί του νησιού από το οποίο το 75% από το σταφύλι Malvasia, μια από τις παλαιότερες ποικιλίες σταφυλιών. Οι Lanzaroteños-οι κάτοικοι της Λανθαρότε-βρήκαν τον τρόπο να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους σε ένα άγονο και εχθρικό έδαφος. Έσκαψαν 10.000 κοιλότητες σε σχήμα χωνιού στο παχύ στρώμα της ηφαιστειακής τέφρας, φύτεψαν τα αμπέλια - μόνο ένα σε κάθε κοιλότητα και γέμιζαν τις κοιλότητες με χώμα και ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας (picón) από πάνω. Οι πορώδεις ηφαιστειακοί κόκκοι συγκρατούν την υγρασία της νύχτας για να τραφούν τα φυτά. Τέλος, για να προστατέψουν τα φυτά από τους συνεχείς ανέμους και την ξηρασία, έχτιζαν γύρω τους χαμηλά ημικυκλικά τείχη.
Φωτογραφία Yummifruitbat
Φωτογραφία mmheu 
Το τοπίο στην κοιλάδα La Geria μοιάζει με γιγάντιο κι εντυπωσιακό έργο τέχνης και η περιοχή, εκτός από μια ευημερούσα βιομηχανική περιοχή παραγωγής οίνου,  αποτελεί και δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
Φωτογραφία penjelly


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...