Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Shibam - το Μανχάταν της ερήμου

Η Shibam είναι μια πόλη της Υεμένης με 7.000 κατοίκους. Η πόλη είναι διάσημη για τα πυργόσπιτά της. Τα σπίτια της Shibam είναι κατασκευασμένα από τούβλα λάσπης. 500 από αυτά είναι πυργόσπιτα, τα οποία έχουν από 5 έως 11 ορόφους. Κάθε όροφος έχει ένα ή δύο δωμάτια. Τα σπίτια αυτά κατασκευάστηκαν προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις επιθέσεις των Βεδουίνων. 
Φωτογραφία Jialiang Gao
Η πόλη, η οποία περιβάλλεται από τείχος, υπολογίζεται ότι υπάρχει εδώ και 1.700 χρόνια, όμως τα περισσότερα σπίτια υπάρχουν από τον 16ο αιώνα. Η πόλη συχνά αποκαλείται "το Μανχάταν της ερήμου" ή "η πόλη με τους αρχαιότερους ουρανοξύστες". Πολλά από τα πυργόσπιτα έχουν ανακατασκευαστεί τους τελευταίους αιώνες. 
Φωτογραφία Ljuba brank
Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφού αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα παραδείγματα αστικού σχεδιασμού με βάση την αρχή της κάθετης κατασκευής. Με σκοπό την προστασία των κτιρίων από τη βροχή και τη διάβρωση, οι τοίχοι πρέπει να διατηρούνται συστηματικά με εφαρμογή φρέσκων στρωμάτων λάσπης.
Φωτογραφία Goldzahn
Φωτογραφία Aiman titi
Η πόλη είχε πληγεί σοβαρά από πλημμύρες το 2008. Τα θεμέλια πολλών κτιρίων στην πόλη κινδύνευσαν από τα νερά των πλημμυρών και τελικά κατέρρευσαν. Ήταν επίσης  στόχος της επίθεσης της Αλ Κάιντα το 2009.
Φωτογραφία mavilimon
Φωτογραφία  dario lorenzetti
Φωτογραφία  Martin Sojka .. www.VisualEscap.es
Φωτογραφία Ljuba brank
Φωτογραφία  loose_grip_99
Φωτογραφία  Martin Sojka .. www.VisualEscap.es
Φωτογραφία Aiman titi
Φωτογραφία twiga_swala
Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...