Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τα σημαντικά δέλτα των ποταμών

Πολλοί είναι οι ποταμοί και κυρίως οι μεγάλοι που στις εκβολές τους σχηματίζουν δέλτα. Πολλά από τα δέλτα ποταμών αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα. Σε αυτά συναντώνται πλήθος φυτών και ζώων, ενώ πολλά είδη προτιμούν τα δέλτα, όπου η τροφή είναι άφθονη, για την αναπαραγωγή τους. Αλλά και πολλοί άνθρωποι ζουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα δέλτα του κόσμου.
Φωτογραφία camerarectoby
Ο κυριότερος λόγος που τα δέλτα είναι τόσο πλούσια και εύφορα είναι το γεγονός ότι τα νερά των ποταμών στην πορεία τους προς τα δέλτα παρασύρουν χώμα που το εναποθέτουν στην εκβολή των ποταμών με την μορφή λάσπης, αλλά και πολλές θρεπτικές ουσίες μαζί με αυτό. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μεγαλώνουν και τα δέλτα με αυτόν τον τρόπο. Αυτή, όμως, είναι μία διαδικασία της οποίας τα αποτελέσματα είναι ορατά με την πάροδο αιώνων.
Φωτογραφία  feral arts
Το πιο γνωστό δέλτα είναι αυτό του ποταμού Νείλου, καθώς χύνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Γάγγης, καθώς εκβάλλει στον Κόλπο της Βεγγάλης, σχηματίζει το μεγαλύτερο σε έκταση δέλτα στον κόσμο. Αποτελεί μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Γης και για τον λόγο αυτό είναι γνωστή και με το προσωνύμιο «Πράσινο Δέλτα». Η περιοχή του δέλτα καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη των 105.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία κατοικούν γύρω στα 130 εκατομμύρια άνθρωποι.
Φωτογραφία  Creysmon07
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα οικοσυστήματα των δέλτα. Η εκτροπή των υδάτων και η κατασκευή φραγμάτων για υδροηλεκτρική ενέργεια ή για δημιουργία αποθεματικών συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Σχεδόν όλα τα δέλτα έχουν επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό από τον άνθρωπο. Το δέλτα του Νείλου και το δέλτα του ποταμού Κολοράντο είναι μερικά από τα πιο ακραία παραδείγματα της οικολογικής καταστροφής, που προκλήθηκε από την κατασκευή φραγμάτων και την εκτροπή του νερού.
Φωτογραφία  NASA
Το δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού, μαζί με την δράση της θάλασσας, σχημάτισαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών και ζώων.
Φωτογραφία  southern_skies
Το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα της Ευρώπης σχηματίζει και το μεγαλύτερο δέλτα στην Ευρώπη-το δέλτα του ποταμού Βόλγα. Με κλασσικό σχήμα δέλτα, το δέλτα του Βόλγα έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 1880, το δέλτα είχε έκταση 3.222 τετρ. χλμ. Σήμερα το δέλτα του Βόλγα καλύπτει μια έκταση 27.224 τετρ. χλμ. 
Φωτογραφία  NASA 
Το δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα σχηματίζεται καθώς ο ποταμός ρέει σε άγονες περιοχές της ενδοχώρας κι εξατμίζεται καθώς προχωράει προς την έρημο.  Κάθε χρόνο 11 κυβ. χλμ.  (11,000,000,000,000 λίτρα) νερού ρέουν μέσα στο Δέλτα. Περίπου το 60% καταναλώνεται μέσω της διαπνοής από τα φυτά, 36% εξατμίζεται, 2% διεισδύει μέσα στο υδροφόρο σύστημα και 2% εκβάλλει στη λίμνη Ngami. Η κλίμακα και η μεγαλοπρέπειά του το βοήθησαν να εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στα επτά θαύματα της φύσης της Αφρικής. Το 2014 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Ουνέσκο.
Φωτογραφία  DoctorJoeE
Δέλτα υπάρχουν ακόμα και στον πλανήτη Άρη. Οι επιστήμονες έχουν βρει μια σειρά Δέλτα τα οποία έχουν σχηματιστεί από λίμνες. Η εύρεση δέλτα είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι ο Άρης είχε κάποτε μεγάλες ποσότητες νερού. Τα δέλτα έχουν βρεθεί σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα.
Φωτογραφία Jim Secosky
Πηγές 1 2 3 4 5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...