Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Chefchaouen - "κοιτάζοντας τα κέρατα"

Η Chefchaouen ή Chaouen είναι μια ορεινή πόλη στο βορειοδυτικό Μαρόκο-ίσως η ομορφότερη πόλη της αφρικανικής χώρας. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και διάσημη για το μπλε χρώμα των κτιρίων της. Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την αποκαλούν "το μπλε μαργαριτάρι του Μαρόκου". 
Η πόλη ιδρύθηκε το 1471 ως ένα μικρό φρούριο, που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, για την καταπολέμηση των πορτογαλικών επιδρομών στο βόρειο Μαρόκο. Το όνομά της προέρχεται από το σχήμα των βουνοκορφών της οροσειράς Rif που ορθώνονται πάνω από την πόλη. Μοιάζουν με κέρατα-chaoua κατσίκας, ενώ η λέξη Chef σημαίνει "κοιτάζοντας".  Έτσι "Chefchaouen " κυριολεκτικά σημαίνει "κοιτάζοντας τα κέρατα".
Το μπλε χρώμα των κτιρίων της αντικατοπτρίζει το καθαρό και ασυννέφιαστο μπλε χρώμα του μαροκινού ουρανού. Δεν είναι καλλιτεχνική επιλογή, μάλλον σε θρησκευτικούς λόγους οφείλεται η επιλογή του χρώματος. Σύμφωνα με εβραϊκές διδασκαλίες, με τη βαφή νημάτων με μια αρχαία φυσική χρωστική ουσία, που ονομάζεται tekhelel και η ύφανση με αυτά εσαρπών, υπενθυμίζεται στους ανθρώπους η δύναμη του θεού. Η παράδοση χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την ισπανική Ιερά Εξέταση εγκαταστάθηκαν σε μεγάλους αριθμούς στην Chaouen. Έφεραν μαζί τους την παράδοση αυτή, που συνδέεται με το μπλε χρώμα των κτιρίων, που συνεχώς ανανεώνεται.
Η Chefchaouen σήμερα είναι ένα πολιτιστικό μωσαϊκό Βερβερίνων, μουσουλμάνων, Εβραίων και απογόνων των Μαυριτανών. Οι Βερβερίνοι ξεχωρίζουν από τα χαρακτηριστικά βαμβακερά ρούχα και τα υφαντά καπέλα τους, που είναι στολισμένα με  χρωματιστές κλωστές. Η πόλη είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Το μπλε χρώμα της, τα ξεχωριστά τζαμιά, τα είδη χειροτεχνίας, που δεν διατίθενται πουθενά αλλού στο Μαρόκο, όπως μάλλινα ρούχα και υφαντές κουβέρτες, αλλά και το κατσικίσιο τυρί της προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, κυρίως Ευρωπαίους.
Πηγές 1 2 3 4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...