Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Υπαίθρια θέατρα

Ο πλανήτης μας έχει τα δικά του υπαίθρια θέατρα. Πρόκειται για κοιλάδες που έχουν το κοίλο σχήμα ενός θεάτρου και έχουν σχηματιστεί από παγετώδεις διαβρώσεις. Βρίσκονται ανάμεσα σε οροσειρές σε όλο τον κόσμο, ψηλά σε κάποια βουνοπλαγιά και περιβάλλονται από απότομους βράχους. 

Στη δυτική Ελβετία, το Creux du Van είναι ένα φυσικό βραχώδες Cirque με πλάτος περίπου 1.400 μέτρων και βάθος 150 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του όρους Le Soliat. Πρόκειται για ένα τεράστιο αμφιθέατρο της φύσης με διάμετρο ενός χιλιομέτρου. Τα μονοπάτια στην άκρη του, με αμέτρητα σκαλιά και γέφυρες, αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Φωτογραφία  Rosmarie Voegtli
Φωτογραφία  Rosmarie Voegtli
Το Iceberg Cirque βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Glacier στην αμερικανική πολιτεία της Μοντάνα, κοντά στην ομώνυμη λίμνη. Τα κάθετα τοιχώματά του υψώνονται σχεδόν 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού και περικλείουν τη λίμνη από τρεις πλευρές. Η λίμνη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της άγριας φύσης και της πεζοπορίας.
Φωτογραφία US National Park Service.
Φωτογραφία Greg Willis.
To Cirque of the Towers βρίσκεται στην οροσειρά Wind River, στο Γουαϊόμινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Γρανιτένιοι ορεινοί όγκοι με μέσο όρο ύψους τα 300 μέτρα περιβάλλουν την όμορφη λίμνη Lonesome και προσελκύουν τους ορειβάτες και πεζοπόρους.
Φωτογραφία  Rick McCharles 
Το μαγευτικό Cirque de Gavarnie βρίσκεται στα κεντρικά Πυρηναία, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στο βαθύτερο σημείο του, έχει πλάτος 800 μέτρων και στην κορυφή του φτάνει τα 3.000 μέτρα. Το Gavarnie ήδη από τον 16ο αιώνα προσέλκυε επιστήμονες, βοτανολόγους, ρομαντικούς, ποιητές και ζωγράφους, αλλά και λάτρεις της ορειβασίας με την εκπληκτική ομορφιά του. Έγινε γνωστό όταν ο Ουγκώ σε ποίημά του το περιέγραψε ως "απίθανο και ξεχωριστό", ένα" Κολοσσαίο της φύσης".
Φωτογραφία Benh LIEU SONG
Φωτογραφία Benh LIEU SONG  
Στη νότια Γαλλία βρίσκεται το απομονωμένο και πανέμορφο Cirque de Navacelles, στη νότια άκρη της οροσειράς Massif Central. Γύρω του βρίσκονται μόνο μερικά μικρά χωριά. Από 2004, με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, ο τουρισμός αυξήθηκε και σήμερα υποδέχεται περισσότερους από 250.000 επισκέπτες ετησίως.
Φωτογραφία Cirque
Φωτογραφία Ziegler175 
Πηγές 1 2 3 4 5 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...