Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ο Θαυμάσιος Αχυρώνας

Οι αχυρώνες είναι ξύλινα κτίρια, συνήθως από σανίδες, γεμάτα με σανό, γεωργικά εργαλεία, διάφορα εφόδια και χωρίς ενδιαφέρον. Ένας αχυρώνας όμως ξεχωρίζει και κεντρίζει το ενδιαφέρον με το σχήμα του και το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Είναι ο Θαυμάσιος Αχυρώνας - Wonderful Barn και βρίσκεται στην Ιρλανδία.
Ο παράξενος αχυρώνας βρίσκεται στην ιδιοκτησία Castletown House της οικογένειας Conolly στην κομητεία Kildare και χτίστηκε το 1743.  Έχει ελικοειδές σχήμα, σαν τιρμπουσόν, έχει εξωτερική σκαλωσιά και πλαισιώνεται από δύο μικρότερα κτίσματα.
Ο σκοπός της μοναδικής δομής δεν είναι ακριβώς γνωστός. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές-περιστερώνας, αθλητική σκοποβολή, σιταποθήκη. Η εκδοχή της σιταποθήκης είναι η πιθανότερη γιατί κατασκευάστηκε αμέσως μετά τον λιμό του 1740-1741, κατά τη διάρκεια του οποίου πέθανε τουλάχιστον το 38% του πληθυσμού, που τότε ήταν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.
Φωτογραφία  shakeyhands2212
Το κρύο και οι βροχές επί σειρά ετών οδήγησαν σε έλλειψη σιτηρών και γάλακτος και σε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή πατάτας. Εκείνη την εποχή, τα δημητριακά και ιδιαίτερα η βρώμη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και βασική διατροφή για τους εργαζόμενους.
Φωτογραφία bbusschots
Ο αχυρώνας έχει μια κεντρική οπή στο εσωτερικό του σε κάθε όροφο. Αυτό το χαρακτηριστικό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε για την αποθήκευση δημητριακών σε περίπτωση ενός νέου λιμού. Ένας ακόμα λόγος εικάζεται ότι ήταν η απασχόληση των φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Ο Θαυμάσιος Αχυρώνας περιγράφεται ως "η ωραιότερη τρέλα της Ιρλανδίας".
Φωτογραφία  bbusschots
Πηγές 1 2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...