Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Η επιβλητική Κοιλάδα των Μνημείων

Παγκοσμίως γνωστοί οι κόκκινου βράχοι της Monument Valley, στα σύνορα Αριζόνας-Γιούτας αποτελούν την επιτομή των τοπίων της Αμερικανικής άγριας Δύσης κι έχουν επανειλημμένα προβληθεί σε κινηματογραφικές ταινίες, σε διαφημίσεις και τουριστικούς οδηγούς.
Το τοπίο της αμμώδους κόκκινης ερήμου διακόπτεται από τους βραχώδεις σχηματισμούς που υψώνονται για εκατοντάδες μέτρα και αποτελούν τα κατάλοιπα των στρώσεων ψαμμίτη, που κάποτε κάλυπταν την περιοχή.
Φωτογραφία Gleb Tarro
John Ford's Point
Φωτογραφία I, Luca Galuzzi
Η περιοχή είναι μέρος του οροπεδίου του Κολοράντο. Το έδαφος της κοιλάδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1500-1600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο ψηλότερος βράχος (butte) φτάνει στα 300 μέτρα από το έδαφος. Το έντονο κόκκινο χρώμα της κοιλάδας οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου και οι πιο σκούροι, μπλε-γκρίζοι βράχοι στην κοιλάδα παίρνουν το χρώμα τους από το οξείδιο του μαγγανίου.
Three Sisters
Φωτογραφία Clément Bardot
Το επιβλητικό άγριο τοπίο της κοιλάδας συμπληρώνουν οι mesas-τα τραπεζοειδή βουνά, όπως η Spearhead Mesa και η Hunts Mesa, που βλέπετε στις δύο επόμενες φωτογραφίες. Οι mesas είναι ψηλότερες από τα buttes.Το ύψος της Hunts Mesa φτάνει τα 1942 μέτρα ενώ το ψηλότερο butte φτάνει τα 300 μέτρα.
Spearhead Mesa
Φωτογραφία dtpancio  
Η Κοιλάδα των Μνημείων αποτελεί μέρος του εθνικού καταυλισμού των Ναβάχο. Οι επιβλητικοί βράχοι θεωρούνται από τους Ναβάχο ιεροί κι έχουν καθοριστική σημασία στις θρησκευτικές παραδόσεις τους. Οι επισκέπτες της Κοιλάδας πρέπει να πληρώσουν αντίτιμο για να οδηγήσουν μέσα στο Πάρκο σε μια διαδρομή 27 χλμ. ενώ σε κάποια τμήματα η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με ξεναγό. 
Hunts Mesa
Φωτογραφία  caddymob

The North Window
Φωτογραφία Dsdugan

Owl Rock
Φωτογραφία  Airwolfhound
Yei Bi Chei and Totem Pole
Φωτογραφία  mike cilliers

The Hand
Φωτογραφία Bernard Gagnon 

Πηγές 1 2 3 4 5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...