Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Έξυπνα ζώα που χρησιμοποιούν εργαλεία

Αν νομίζετε ότι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί εργαλεία κάνετε λάθος. Υπάρχουν μέλη του ζωικού βασιλείου με εξελιγμένο επίπεδο νοημοσύνης, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, που έχουν αυτή την ικανότητα. Ας δούμε μερικά από αυτά, τα οποία σίγουρα δεν είναι τα μόνα.
Οι χιμπατζήδες
Φωτογραφία Delphine Bruyere
Οι πιο στενοί συγγενείς του ανθρώπου είναι έμπειροι χρήστες εργαλείων, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν την πέτρα ως εργαλείο εδώ και 4.300 χρόνια. Σκάβουν στις φωλιές των τερμιτών με ένα ραβδί, προσπαθώντας να βγάλουν τους τερμίτες έξω και να τους πιάνουν. Χρησιμοποιούν δόρατα, τα οποία ακονίζουν με τα δόντια τους, για να βγάλουν τα μικρά πρωτεύοντα Galago senegalensis από τις φωλιές τους στα δέντρα. 
Φωτογραφία Pacman
Έχουν παρατηρηθεί ακόμα να χρησιμοποιούν δύο εργαλεία: ένα ραβδί για να σκάβουν τις τρύπες των μυρμηγκιών και μια "βούρτσα" που έχουν φτιάξει από το γρασίδι με τα δόντια τους, για να πιάνουν τα μυρμήγκια. Σε μια ομάδα χιμπατζήδων, διαπιστώθηκε ότι ένα θηλυκό χρησιμοποιούσε ένα ραβδί για να σπάσει μια κυψέλη μελισσών και να πάρει το μέλι. Φτιάχνουν "σφουγγάρια" από φύλλα και βρύα με τα οποία απορροφούν νερό και τα χρησιμοποιούν για καλλωπισμό.
Τα κορακοειδή
Φωτογραφία Self
Τα κορακοειδή δείχνουν αξιόλογα δείγματα ευφυίας. Ορισμένα είδη έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία. Το κοράκι της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides) επινοεί νέα εργαλεία, τροποποιώντας εργαλεία που ήδη υπάρχουν. "Ψαλιδίζουν"τις άκρες των φύλλων, τα οποία χρησιμοποιούν για να βρίσκουν έντομα που κρύβονται στη βλάστηση. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα κοράκια μπορούν να ρίχνουν πέτρες σε στάμνες νερού, για να ανέβει η στάθμη του. Επίσης χρησιμοποιούν ψίχουλα ψωμιού ως δόλωμα. Σε κάποιες πόλεις της Αμερικής, κοράκια ρίχνουν καρύδια σε πολυσύχναστους δρόμους ελπίζοντας ότι θα τα πατήσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. 
Οι ουρακοτάγκοι
Φωτογραφία Eleifert
Οι ουρακοτάγκοι είναι από τα πιο ευφυή πρωτεύοντα. Χρησιμοποιούν μια ποικιλία εξελιγμένων εργαλείων και κατασκευάζουν περίτεχνες φωλιές για να κοιμηθούν, από κλαδιά και φύλλα. Άγριοι ουραγκοτάγκοι ( Ν. wurmbii pygmaeus ) σε Tuanan και Βόρνεο, έχουν αναφερθεί ότι χρησιμοποιούν εργαλεία στην ακουστική επικοινωνία.  Χρησιμοποιούν φύλλα για να ενισχύσουν τον ήχο που παράγουν. Οι ουρακοτάγκοι χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να εξαπατήσουν τον ακροατή-θηρευτή, ώστε να πιστέψει ότι είναι κάποιο μεγαλύτερο ζώο. 
Φωτογραφία Tbachner
Χρησιμοποιούν ραβδιά για να μετρήσουν το βάθος του νερού. Στη Σουμάτρα έχουν παρατηρηθεί ουρακοτάγκοι να χρησιμοποιούν μπαστούνια για να αποκτήσουν σπόρους από ορισμένα φρούτα, που έχουν αγκάθια. Στο νησί Kaja, ένας αρσενικός ουρακοτάγκος παρατηρήθηκε να χρησιμοποιεί ένα κοντάρι για να πάρει τα ψάρια από τα δίχτυα, αφού πρώτα είχε παρατηρήσει τους ψαράδες.
Οι ελέφαντες
Φωτογραφία Gorgo
Οι ελέφαντες είναι από τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη. Η ευφυΐα τους είναι συγκρίσιμη με αυτήν των πρωτευόντων και των κητωδών. Έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία παρά το γεγονός ότι δεν έχουν χέρια. Παρατηρήσεις κάνουν λόγο για ελέφαντες που σκόπιμα ρίχνουν κορμούς δέντρων ή πέτρες σε ηλεκτρικούς φράχτες, με σκοπό να τους καταστρέψουν. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί να σκεπάζουν λάκκους με νερό με μασημένους φλοιούς δέντρων, ώστε να μην μπορέσουν άλλα ζώα να πιουν από εκεί. Επιπλέον, ρίχνουν πάνω τους άμμο ώστε να μην εξατμιστεί το νερό. Θα επιστρέψουν στο σημείο όταν διψάσουν.  Τέλος, οι ασιατικοί ελέφαντες σπάζουν κλαδιά σε συγκεκριμένο μήκος, ώστε να .... σκοτώνουν μύγες.
Τα δελφίνια
Φωτογραφία NASAs
Τα ρινοδέλφινα του γένους Tursiops χρησιμοποιούν εργαλεία. Στο Shark Bay, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ρινοδέλφινα κρατούσαν στο ρύγχος τους θαλάσσια σφουγγάρια, πιθανώς για προστασία, όταν έψαχναν για τροφή στον αμμώδη βυθό. Έχουν επίσης παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν κοχύλια για να παγιδεύσουν μικρά ψάρια. Κατόπιν βγάζουν τα κοχύλια έξω από το νερό και ρίχνουν τα ψάρια μέσα στο στόμα τους.
Τα δελφίνια είναι παιχνιδιάρικα και συχνά χρησιμοποιούν εργαλεία για διασκέδαση. Φυσώντας, κάνουν φούσκες και προσπαθούν με τη μύτη και το σώμα τους να τις κρατήσουν στην επιφάνεια.
Οι θαλάσσιες ενυδρίδες
Φωτογραφία Mike Baird
Οι θαλάσσιες ενυδρίδες είναι αξιοσημείωτα ζώα, όσον αφορά στον τρόπο που αναζητούν την τροφή τους, καθώς και τις συνήθειες διατροφής τους. Χρησιμοποιούν πέτρες για να χτυπήσουν τα θηράματά τους και να τα ξεκολλήσουν από τα βράχια, καθώς και για να σπάσουν το κέλυφός τους. Χτυπούν 45 φορές σε 15 δευτερόλεπτα και κάνουν δύο ή τρεις καταδύσεις.
Οι γορίλες
Φωτογραφία Wikihobby
Είναι γνωστό ότι οι γορίλες χρησιμοποιούν εργαλεία. Στο Εθνικό Πάρκο Nouabalé-Ndoki στο Κονγκό, παρατηρήθηκε ένας θηλυκός γορίλλας να χρησιμοποιεί ένα ραβδί, σαν να μετράει το βάθος του νερού, όταν διέσχιζε έναν βάλτο. Ένα δεύτερο θηλυκό χρησιμοποιούσε τον κορμό ενός δέντρου ως γέφυρα και ως στήριγμα, ενώ ψάρευε στο βάλτο. Το 2005, ένας γορίλλας δυόμιση χρόνων χρησιμοποιούσε πέτρες για να σπάσει ξηρούς καρπούς.
Το φλεβώδες χταπόδι
Φωτογραφία Nick Hobgood
Υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον παραδείγματα φλεβώδους χταποδιού (Amphioctopus marginatus), τα οποία δεμάτιαζαν φλοιούς καρύδας, που άνθρωποι είχαν πετάξει στη θάλασσα, κάθονταν πάνω τους και αργότερα τα χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.
Οι μακάκοι
Οι μακάκοι, που ζουν κοντά σε ένα βουδιστικό ναό στο Lopburi της Ταϊλάνδης πλησιάζουν τους επισκέπτες και βγάζουν τρίχες από τα μαλλιά τους, τις οποίες χρησιμοποιούν ως οδοντικό νήμα.
Τα τρωκτικά
Φωτογραφία Brian Gratwicke
Το είδος Octodon degus ή απλά Degu, είναι ένα τρωκτικό που συγγενεύει με το τσιντσιλά και το ινδικό χοιρίδιο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα είδος τσουγκράνας για να μαζεύει την τροφή του.
Το ρατέλ
Φωτογραφία Peter Trimming
Ένα είδος ασβού, που έχει πολλές ανατομικές ομοιότητες με τη νυφίτσα, είναι ένα ευφυές ζώο και μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία. Το 1997 γυρίστηκε μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Land of the Tiger, στην οποία ένα ρατέλ κυλούσε ένα κούτσουρο και στεκόταν πάνω του για να φτάσει μια μικρή αλκυόνα.
Ο Αιγυπτιακός Ασπροπάρης
Φωτογραφία J.M.Garg
Θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του πλανήτη και είναι από τα πρώτα είδη στο κόσμο που ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία. Τρέφεται, μεταξύ άλλων, με αυγά άλλων πουλιών και κυρίως της στρουθοκαμήλου, από τα οποία σπάζει τα μεγαλύτερα πετώντας πάνω τους μια πέτρα. Είναι το μόνο που «διδάσκει» το κόλπο αυτό σε άλλα άτομα του ίδιου είδους. Η χρήση εργαλείων στα πουλιά είναι σπάνια και εκτός από τη χρήση της πέτρας ως σφυρί, ο Αιγυπτιακός γύπας χρησιμοποιεί κλαδιά για να κυλήσει μαλλί μέχρι τη φωλιά του.
Ο γραμμωτός ερωδιός
Φωτογραφία JJ Harrison
Ο γραμμωτός ερωδιός (Butorides striata) είναι ένας μικρός ερωδιός, ο οποίος για να πιάσει ψάρια χρησιμοποιεί δόλωμα. Ρίχνει στην επιφάνεια του νερού ένα φτερό ή ένα φύλλο και περιμένει τα περίεργα ψάρια που πλησιάζουν.
Πηγές 1 2 3 4 5 6  7 8 9 10 11 12 13 14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...